Sau og ulv

PÅ JOBB: Knut Arne Sagmoen fra Tynset lette etter skadd sau i Gammeldalen fredag. Arbeidsdagen startet med avliving av tre lam. Foto: Tonje Hovensjø Løkken 

Knut Arne (37) retter jaktrifla mot ulveskadde lam – og innrømmer at han kan gråte som en unge etterpå 

Les artikkelen i Retten, August 2018   Dokument 3

 


Dramatisk ljåulykke

PÅ STEDET: - Det var her ulykka skjedde, sier Simen Linjordet i midten. F.v. redningsmennene og brødrene Hans og Vidar Vangen.
PÅ STEDET: – Det var her ulykka skjedde, sier Simen Linjordet i midten. F.v. redningsmennene og brødrene Hans og Vidar Vangen. Foto: Ole Annar Krogh

For nøyaktig 36 år siden kom Simen Linjordet på Tynset ut for ei ulykke. – Hadde ikke lykka vært med meg, hadde jeg ikke stått her i dag, sier han.

– Jeg står fram med min historie for å påpeke hvor viktig det er at vi har et akuttsykehus med fagfolk på Tynset. Hadde vi ikke hatt det, ville jeg helt sikkert ikke levd i dag, sier pensjonisten Simen Linjordet.

– Hvordan skjedde det?
– Jeg var med far min opp på setra vår her på Øvre Nyvangan for å slå gras. Da jeg var ferdig, gikk jeg opp til bilen og skulle legge de to ljåene oppi bilhengeren. Jeg «snåvde» i den ene ljåkakken. Resultatet var at ljåspissen skar seg inn i leggen på venstre fot. Mer husker jeg ikke, sier Linjordet.

Hell i uhell
Det skulle vise seg at Linjordet hadde flaksen på sin side.
– Jeg var på setra vår, Nedre Nyvangan som er nabosetra akkurat denne dagen. Far til Simen kom og ba om hjelp. Til alt hell hadde bror min, Hans, kommet og begynt å slå gras. Vi sprang oppover og fikk satt på ei beltereim ovafor kneet til Simen og fikk han inn i bilen, sier redningsmannen Vidar Vangen.

Råkjørte til sykehuset
– Vi hadde ikke mobiltelefon i 1981, derfor måtte jeg råkjøre med Simen til Tynset Sykehus. Turen ned tok nok omlag 45 minutter og da vi kom til sykehuset var Simen helt hvit i ansiktet og det var en skikkelig blodpøl på gulvet inni bilen. Det var nok i siste liten, minnes Hans Vangen.

På Tynset Sykehus ble Linjordet behandlet på beste måte og ambulansehelikopter fra Lørenskog ble rekvirert.

– Jeg reddet livet og kan ikke takke mine to redningsmenn godt nok. At sykehusoppholdet på Aker tok en måned skyldes bakterier i såret, sier Linjordet.